AKILLI İLAÇ BEDELLERİNİN TEDBİREN SGK TARAFINDAN ÖDENMESİ HAKKINDA GÜNCEL BÖLGE ADLİYE MAHKEMESİ KARARI

Daha önce Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından bedeli karşılanmayan akıllı ilaçlar hakkında dava süreçlerinin nasıl işlediğine ilişkin açıklamaların yer aldığı makalemizi paylaşmıştık.(Bkz.https://www.guler-hukuk.com/sosyal-guvenlik-kurumu-tarafindan-bedeli-karsilanmayan-akilli-ilaclar-hakkinda-dava-sureci/)  İşbu makalenin konusunu ise yerel mahkemenin vermiş olduğu ihtiyati tedbir kararına karşı itiraz halinde izlenecek hukuki süreç teşkil etmektedir.

6100 sayılı yasanın 389’uncu maddesinde mevcut durumda meydana gelebilecek bir değişme nedeniyle hakkın elde edilmesinin önemli ölçüde zorlaşacağından ya da tamamen imkânsız hâle geleceğinden veya gecikme sebebiyle bir sakıncanın yahut ciddi bir zararın doğacağından endişe edilmesi hâllerinde, uyuşmazlık konusu hakkında ihtiyati tedbir kararı verilebileceği düzenlenmiştir. İlgili maddeye dayanılarak ihtiyati tedbir talepli olarak açılacak olan davada hastanın kullanması gereken ilaç bedellerinin dava sonuçlanıncaya kadar kesinti yapılmaksızın Sosyal Güvenlik Kurumu’nca karşılanması hususunda ihtiyati tedbir kararı verilmesi hakkındaki taleplerin yerel mahkeme tarafından kabulüne karar verilmesi halinde mevzuat hükümleri uyarınca süreç şu şekilde işlemektedir;

Hukuk Muhakemeleri Kanunu’nun 394’üncü maddesinde ihtiyati tedbirin uygulanması sırasında karşı taraf hazır bulunuyorsa, tedbirin uygulanmasından itibaren; hazır bulunmuyorsa tedbirin uygulanmasına ilişkin tutanağın tebliğinden itibaren bir hafta içinde, ihtiyati tedbirin şartlarına, mahkemenin yetkisine ve teminata ilişkin olarak, kararı veren mahkemeye itiraz edebileceği düzenlenmiştir. Bu durumda yerel mahkemenin ihtiyati tedbir talebinin kabulüne karar vermesi halinde davalı kurum tarafından söz konusu tedbir kararına karşı itiraz edilmesi mümkün olup itiraz üzerine mahkeme ilgilileri dinlemek üzere duruşmaya davet edecek, gelmedikleri takdirde dosya üzerinden inceleme yaparak kararını verecektir. İtiraz üzerine verilecek karar ile yerel mahkeme tedbir kararı değiştirebilir veya kaldırabilir. Bununla birlikte itiraz hakkında verilen karara karşı, kanun yoluna başvuru mümkün olup bu başvuru bölge adliye mahkemesi tarafından öncelikle incelenir. Bölge adliye mahkemesinin istinaf başvurusu hakkındaki kararı ise kesindir.  Ayrıca unutulmamalıdır ki kanun yoluna başvurulmuş olması, tedbirin uygulanmasını durdurmamaktadır.

Aşağıda emsal nitelikteki bir davamızda bölge adliye mahkemesi tarafından verilmiş güncel tarihli karar mevcuttur. Söz konusu olayda yerel mahkeme tarafından ihiyati tedbir kararı verilmiş olup karara karşı davalı kurum tarafından itiraz edilmiştir. İtiraz üzerine tarafların katılımı ile görülen duruşmada yerel mahkeme itirazın reddine karar vermiştir. Davalı kurum tarafından istinaf başvurusunda bulunulmuştur. Bölge adliye mahkemesi yaptığı incelemede davalı kurumun itirazını reddederek ihtiyati tedbir kararı hakkında kesin olarak karar vermiştir.

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak.